Bezpečnostní normy pro autosedačky: Co znamenají a proč jsou důležité?

Bezpečnostní normy pro autosedačky: Co znamenají a proč jsou důležité?

Bezpečnostní normy jsou zásadní, protože zajišťují, že všechny autosedačky na trhu splňují minimální bezpečnostní požadavky a poskytují maximální ochranu dětem při cestování autem. 

V současné době existují v Evropě dvě právní normy, z nichž jedna, ECE R44, po 40 letech končí a od 1.9.2024 už se autosedačky s touto normou nebudou moci prodávat. Avšak pokud tuto autosedačkou vlastníte, můžete ji v klidu dále používat do konce její životnosti.

Nejnovější evropská norma: ECE R129

Starou normu tedy nahradila nová, a to ECE R129. V platnost vstoupila už v roce 2013 a byla zaměřena na autosedačky pro nejmenší děti a děti do výšky 105 cm. Později se rozšířila i na ostatní skupiny autosedaček s poutáním pomocí 3bodového pásu auta.

Dnes se můžete setkat s označením ECE R129/03, což znamená, že norma prošla 3 fázemi a každá z nich přináší nové požadavky nebo jejich úpravy, které odráží nejnovější poznatky v oblasti bezpečnosti dětí. 

Významy bezpečnostních norem

  • Maximální ochrana děti při autonehodách: Hlavním cílem je minimalizovat riziko zranění nebo úmrtí při autonehodách.
  • Kvalitní materiály a testování: Autosedačky splňující bezpečnostní normy jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a pečlivě otestovány, aby plnily svou funkci co nejlépe.
  • Jednoduchost a správnost použití: Jasné označení a pokyny pomáhají rodičům správně instalovat a používat autosedačky, což je klíčové pro celé bezpečné cestování.

Jaké celkové změny přinesla nová norma ECE R129?

Povinnost vozit dítě v protisměru do 15 měsíců: Jízda v protisměru má své bezpečnostní opodstatnění — lépe chrání vyvíjející se hlavu a krk dítěte v případě nehody. Čím déle bude dítě cestovat v protisměru, tím lépe. 

Přibylo označení kategorií autosedaček podle výšky: Tato změna má za cíl zjednodušit výběr správné autosedačky (většina rodičů zná velikost svého dítěte lépe než jeho hmotnost) a zajišťuje, že autosedačka bude dítěti pasovat po celou dobu jejího používání. Původně označení podle váhy nebylo tak přesné, protože děti nerostou přesně podle tabulek. Mohlo se tedy stát, že dítě mohlo být stále v autosedačce na základě hmotnostního limitu, přitom mu hlava vyčnívala už nad opěrku hlavy.

Povinné testování bočního nárazu: Až 25% nehod jsou ty s bočním nárazem. K testování se používají nové reálnější figuríny pro nárazové testy, které více odpovídají malému dětskému tělu.

Použití systému Isofix u autosedaček s označením i-Size: Isofix výrazně zvyšuje bezpečnost díky minimálnímu riziku špatné instalace, proto je považován za spolehlivější než poutání pomocí 3bodového bezpečnostního pásu auta.


Autosedačka i-Size je vždy schválenou autosedačkou podle R129, ale naopak autosedačky podle R129 nemusí splňovat i-Size. Systém i-Size pomáhá zajistit, že taková autosedačka bude plně kompatibilní s „i-Size automobily”. Kromě povinného systému isofix by měly mít stanovené rozměry — jak pro autosedačku, tak i pro samotná sedadla v autě.

#NAVŠTIVTE NÁS NA INSTAGRAMU