5 důvodů, proč nepořizovat autosedačku z bazaru

5 důvodů, proč nepořizovat autosedačku z bazaru

Kvalitní autosedačka je ten nejdůležitější bezpečnostní prvek, který chrání vaše dítě při cestování autem. Téměř každý rodič tak stojí před zásadním rozhodnutím, jakou autosedačku pořídit, přičemž musí brát v úvahu nejen bezpečnost, ale také finanční rozpočet. Vzhledem k cenám nových autosedaček se mnoho rodičů rozhoduje pro nákup z druhé ruky v naději, že tím ušetří peníze, aniž by ohrozili své dítě. Přestože může bazarová koupě autosedačky na první pohled vypadat jako finančně výhodné řešení, existuje několik zásadních důvodů, proč se tomuto nákupu vyhnout a raději investovat do nové.

1. Neznámá historie autosedačky a jejího používání

Jedním z hlavních rizik při koupi použité autosedačky je, že neznáte její historii. Nemůžete si tak být jisti, jak byla používána a zda nebyla součástí dopravní nehody. I malá nehoda může poškodit strukturu autosedačky a snížit její schopnost chránit dítě při dalším nárazu. Proto je nutné při každé nehodě nad 10 km/h autosedačku vyměnit za novou. Její následné používání je nebezpečné, protože i když autosedačka vypadá na v pořádku, může mít mikroskopické trhliny a jiné skryté poškození.

2. Opotřebení a stárnutí materiálů

Plasty a jiné materiály, ze kterých jsou autosedačky vyrobeny, se časem opotřebovávají a mohou ztratit své původní vlastnosti. Teplotní výkyvy a běžné opotřebení mohou vést k degradaci materiálů a snížení ochranné funkce autosedačky. Opět to můžou být defekty, které nejsou pouhým okem patrné, například praskliny v plastových částech nebo opotřebení popruhů, které by mohly selhat při nárazu. 

Ačkoliv jsou autosedačky Britax Römer vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu, který je odolný vůči UV záření, jejich životnost je stanovena na základě všeobecného doporučení Evropské konfederace pro dětské výrobky. U autosedaček s vnitřními pásy je to tedy 7 let (týká se autosedaček skupiny 0, 0+ a 1), zatímco u autosedaček bez vnitřních pásů je to pak 10 let (skupina 2, 3 nebo kombinované autosedačky 9-36 kg).

Autosedačka může být nějakou dobu uskladněna než se dostane do obchodů a následně k vám, proto se životnost začíná počítat až od prvního použití, nikoliv od data její výroby. U použité autosedačky tak nemáte žádnou jistotu, jak stará skutečně je a v jakém je stavu.  

3. Nekompletní příslušenství

Při koupi nové autosedačky získáte vždy kompletní návod k použití a všechny potřebné části nebo vložky. U bazarové autosedačky mohou některé tyto součásti chybět. Často se stává, že autosedačku původní majitel prodá bez novorozenecké vložky, chrániče mezinožního pásu nebo polstrování pásu, což výrazně snižuje její ochranu při případné nehodě.  

4. Změny v bezpečnostních normách

Autosedačky se neustále vyvíjejí a nové modely přinášejí vylepšené technologie a přísnější bezpečnostní standardy. Starší modely tak mohou být nedostatečné co se týče ochrany.

5. Záruka a podpora výrobce

Nové autosedačky mají jasně stanovenou životnost, která zajišťuje jejich bezpečné používání po určitou dobu. Při nákupu z druhé ruky není možné ověřit, jak dlouho byla autosedačka používána a jak dlouho ještě bude bezpečná. Navíc bez zákonné záruky nelze v případě problémů počítat s podporou výrobce nebo s možností reklamace.

Bezpečnost dětí by měla být vždy na prvním místě. Přestože nákup použité autosedačky může vypadat jako úsporné řešení v mnohdy napjatém rodinném rozpočtu, rizika spojená s neznámou historií, opotřebením materiálů a možností skrytých defektů převyšují úsporu. Koupí nové autosedačky máte jistotu, že poskytujete svému dítěti maximální ochranu.

#NAVŠTIVTE NÁS NA INSTAGRAMU