Autosedačky a ergonomie: Jak správná pozice pomáhá prevenci únavy a zranění

Autosedačky a ergonomie: Jak správná pozice pomáhá prevenci únavy a zranění

Bezpečnost na silnici začíná už správným výběrem a používáním autosedačky. Jedním z klíčových aspektů, který často uniká pozornosti rodičů, je ergonomie autosedačky. Nejde jen o pohodlí – správně navržená a nastavená autosedačka dokáže zásadně ovlivnit únavu během cesty, poskytnout potřebnou oporu a komfort, a také snížit riziko zranění při nehodě. 

Proč je správná ergonomie tak důležitá?

Správná ergonomie autosedačky snižuje namáhání svalů a kloubů dítěte, čímž pomáhá předcházet únavě a přispívá k jeho pohodlí na cestách. Zároveň zajišťuje, že síly působící na tělo dítěte jsou při nárazu rovnoměrně rozloženy, což snižuje riziko vážného zranění.

Pozor na špatně nastavenou autosedačku

Dlouhé cesty mohou být pro dítě náročné, zejména pokud je autosedačka nepohodlná nebo špatně nastavená. Nejčastější chybou jsou špatně vedené pásy, které místo přes ramena vedou přes krk dítěte nebo přes břicho místo kyčlí. Rovněž špatně nastavená výška hlavové opěrky může způsobit, že hlava dítěte nemá potřebnou oporu a není dostatečně chráněna. Před každou jízdou je proto důležité věnovat pozornost správnému nastavení. 

Správná pozice v autosedačce

Podpora hlavy a krku

Dětské krční svaly jsou velmi citlivé, a proto je důležité, aby zranitelná hlava i krk dítěte byly dobře podepřeny a chráněny. Autosedačky Britax Römer mají dostatečně vysoké, polstrované opěrky hlavy, které umožňují správnou polohu hlavy bez ohledu na to, jak vaše dítě rychle roste, a poskytují dodatečnou ochranu v případě bočního nárazu.

Správné polohování těla

Kvalitní autosedačka by měla poskytovat oporu v oblasti bederní páteře a podporovat tak správné držení těla. Tím se předchází nevhodnému zakřivení zad, které by mohlo vést k dlouhodobé bolesti, únavě a minimalizuje se u možnost zranění při nehodě.

Pro novorozence a malé děti jsou určeny novorozenecké vložky, které mají kromě tvarované hlavové opěrky i boční polstrování. Společně zmenšují prostor autosedačky a zajišťují tu nejlepší oporu už od narození.

Bezpečnostní pásy a popruhy

Pásy musí být nastaveny tak, aby dítě bezpečně a pohodlně fixovaly. Příliš volné pásy mohou vést k nebezpečnému pohybu dítěte při nárazu, zatímco příliš těsné pásy mohou způsobit nepohodlí a neklid. Pozor také na přetočené pásy! U poutání 3bodovým pásem auta je důležité, aby správně vedl přes rameno a kyčle – to zajišťují horní a dolní vodítka pásu.

Bezpečnostní systém SecureGuard u autosedačky Kidfix i-Size přidává dodatečný 4. kotevní bod k 3bodovému bezpečnostnímu pásu. Tím pomáhá chránit zranitelnou oblast břicha dítěte a zaručuje vždy správné vedení pásu přes kyčle. 

Optimální sklon sedačky

Správný sklon autosedačky je důležitý také pro podporu hlavy a zad dítěte, proto se výběr autosedačky podřizuje kromě dítěte i vašemu autu. Zejména u novorozenců je sklon velmi důležitý, aby miminko mělo volné dýchací cesty a nedocházelo k nežádoucímu padání hlavičky.

Naše autosedačka Baby-Safe Pro je jedinečná svým systémem polohováním Ergo Recline. Zaručuje vždy dokonalou a ergonomickou polohu miminka, která nejlepší pro jeho zdravý vývoj. Spolu s Vario Base 5Z nabízí unikátní dvojité polohování a zajišťuje správnou polohu v jakémkoliv autě.

S našimi ergonomicky tvarovanými autosedačkami poskytujete svému dítěti nejen pohodlí, ale i nejvyšší možnou míru ochrany během každé cesty.

#NAVŠTIVTE NÁS NA INSTAGRAMU