Životu nebezpečné „vychytávky“. Buďte opatrní

Životu nebezpečné „vychytávky“. Buďte opatrní

My mamičky, máme v obľube rôzne vychytávky, často len tak preklikávame rôzne e-shopy, či pri nákupe sa navzájom inšpirujeme. Ako ambasadorka Britaxu Modrom konikovi som veľa krát dostala správu s linkom na známy čínsky e-shop, kde sa ma mamičky pýtali na názor na „popruh na hlavu“ (alebo ako to nazvať???) alebo „detskú sedačku“ iba z remeňov, nechýbali ani ďalšie „vychytávky“.

Držák hlavičky

Prvá spomenutá „vychytávka“ má zabrániť padaniu hlavičky dieťatka dopredu počas spánku v autosedačke. Tu názor bezpečnostných expertov:

„Každá autosedačka musí pri homologizácií prejsť veľmi náročným testovaním a výrobcovia majú presne stanovené parametre (napr. maximálny sklon operadla). Akýmkoľvek neschváleným príslušenstvom sa môže napríklad, aj o desatinu milimetra zmeniť ťažisko pôsobenia sily pri náraze. To, sa síce na prvý pohľad nemusí zdať veľa, ale v prípade nehody to môže mať fatálne následky. Tento „prvok“ napevno pripevní hlavičku dieťatka k autosedačke a nedovoľuje jej akýkoľvek pohyb vpred, čo v prípade nárazu môže spôsobiť extrémne zaťaženie krčnej chrbtice. Rozhodne ho neodporúčame používať.“

náhradná autosedačka

Ďalšou „vychytávkou“ je akási (chcelo-by-to-byť ) autosedačka z popruhov. Link na tento výrobok som dostala s otázkou „či je to fajn, na občasné použitie do auta starých rodičov, pretože cena je super“ (cena je okolo 20 €).

Ide o akési popruhy, ktoré sa prichytia na sedadlo auta. Zamerajme sa napríklad na spôsob upevnenia autosedačky. Porovnajme túto „vychytávku“, ktorá sa upevňuje iba pomocou plastových praciek, s pripevnením detskej autosedačky pomocou ISOFIXU, čo je kotviaci systém priamo na karosériu auta. V roku 2014 si uBritax Römer objednal Britský úrad crash test tejto „vychytávky“ z internetu.

Celý crast test sa robil iba pri rýchlosti 50 km/h a výsledky testov boli pre figurínu fatálne.

Dajte na overenú kvalitu

Rodičia by absolútne nemali zvažovať kúpu autosedačky alebo doplnkov k nej, ktoré nie sú homologizované, neprešli riadnym testovaním. Navrhovanie a celkovo výroba autosedačiek je veľmi dlhý a náročný proces, následne sa kladie veľký dôraz na crash testy. Pre zaujímavosť, napríklad Britax Römer, okrem crash a záťažových testov, svoje autosedačky testuje aj na vplyv slnečného žiarenia a poveternostných podmienok. Tieto testy prebiehajú na streche vlastného testovacieho centra v Leipheime, kde autosedačky jednoducho položia na strechu budovy a nechajú na ne pôsobiť slnečné žiarenie, vietor, mráz, dážď…

Ťažko hodnotiť, prečo rodič môže zvažovať kúpu takejto „autosedačky“ z čínskeho e-shopu. Ak ide napríklad o ušetrenie pár eur, tak naozaj to nestojí za hazardovanie so zdravím a životom svojich detí. Ja rozhdně odporúčam siahnuť po overenej kvalite ako je Britax Römer.

Mamičky, vy máte aký názor na podobné „vychytávky“ ?

Pokud si neviete rady s výberom autosedačky, prečítajte si o tom náš článok zde.

#NAVŠTIVTE NÁS NA INSTAGRAMU