Jak vybrat autosedačku pro novorozence

Jak vybrat autosedačku pro novorozence

Vybrat autosedačku pro novorozence je asi ten nejtěžší úkol před narozením miminka. Rodiče nemají možnost ji vyzkoušet přímo s dítětem a často neví, na co se při výběru zaměřit, protože nemají předcházející zkušenosti. Přitom je to snad nejdůležitější kousek z celé výbavičky. Musí miminko dokonale chránit. Na co se tedy při výběru zaměřit?

Nejnovější norma = nejpřísnější testování

BABY SAFE 2 i-Size

U autosedaček je nejdůležitější bezpečnost. Zda je vámi vybraný model bezpečný, napoví bezpečnostní norma, které autosedačka odpovídá. Nejnovější norma ECE R129/ i-Size je z hlediska dynamických zkoušek zatížení daleko náročnější, než předchozí stále platná norma ECE R44/04. To znamená, že sedačky splňující nejnovější normu isize, prošly náročnějším testováním než starší modely a budou tudíž ještě bezpečnější.

Modely splňující normu i-Size: BABY SAFE 2 i-Size

Velikost 

Další věc, která souvisí s novou normou i-Size, je velikost autosedačky. Vajíčka vypadají, že jsou všechna stejně velká. Většinu z nich je možné používat do 13 Kg. Podle nové normy ale musí výrobce uvádět také do kolika centimetrů je sedačka určená. A tady najdeme velké rozdíly. Někteří výrobci mají vajíčka pouze do 76 cm, další mezi něž patří Britax Römer až do 83 centimetrů. I tento pro nás malý rozdíl, může v praxi znamenat, že autosedačka vydrží i o několik měsíců déle.

Nastavitelná vložka

Děťátko v době od narození do přibližně 15ti měsíců, dokdy jsou vajíčka určená, výrazně změní tělesné proporce. Proto by první autosedačka měla mít vložku, která se dá nastavovat. Ideální je, když je složená z více částí, které se postupně, jak dítě roste, oddělávají. Jedině tak, bude mít miminko kvalitní oporu a pohodlí.

Například BABY SAFE2 I-SIZE má pro úplně malé děti patentovanou polohu v leže, která se při zvedání hlavové opěrky, podle toho, jak dítě roste, mění a přizpůsobuje se dítěti. 

Základem je základna

Pro všechny vajíčka bychom rozhodně doporučili používat také vhodnou základnu. Sedačka pro miminka se totiž často vytahuje a znovu poutá do auta, což při používání pouze pásů vozidla může představovat velké riziko špatného připoutání a tím ohrožení bezpečnosti dítěte. 

Isofixová základna

Základny se dají koupit na isofix (ECE R 44/04 i i-Size) nebo na pás (ne pro sedačky splňující normu  i-Size). Základna se připoutá jednou a vajíčko se do ní jen nasazuje.

Kompatibilita s kočárkem

Pokud chcete vajíčko vozit na podvozku kočárku, musíte si dopředu zjistit, zda je daná značka sedačky kompatibilní s podvozkem kočárku, případně zda existují adaptéry, které připevnění umožňují.

Vždy je nutné mít na paměti, že autosedačky jsou hlavně bezpečnostní prvek a v žádném případě nenahrazují kočárek. Proto by v ní dítě nemělo být déle než 2 hodiny. Při delších cestách je nutné dělat pravidelné pauzy, aby dítě mělo možnost se protáhnout a narovnat.

Jak vybrat nejtěžší kus výbavičky jsme si řekli. Kočárek už jste vybrali? Jak vybrat ten správný pro vaši rodinu, se dočtete zde: https://britax-roemer.blog/2020/02/09/proc-poridit-kombinovany-kocarek/

#NAVŠTIVTE NÁS NA INSTAGRAMU