5 tipů, jak vybrat autosedačku pro miminko

5 tipů, jak vybrat autosedačku pro miminko

Chcete tu nejlepší, nejbezpečnější a ideálně takovou, aby se v ní vašemu miminku líbilo a neprokřičelo každý kilometr cesty. Inspirujte se pěti vyzkoušenými tipy, které vám při výběru autosedačky pro nejmenší děti pomůžou. 

Důvěrně to znají všichni rodiče – a zejména ti, kteří čekají své první dítě. S vytřeštěnýma očima sledujete televizní spoty, v nichž děti různého věku umírají při dopravních nehodách a sami sobě přísaháte, že uděláte všechna myslitelná opatření, abyste své potomky uchránili. A logicky začnete nejdřív ze všeho shánět autosedačku. Jenže když se začnete probírat těmi stovkami modelů, které jsou na internetu k mání, zjistíte, že vlastně pořádně nevíte, podle čeho se orientovat, na co se zaměřit a co naopak při nákupu autosedačky není až tak důležité. Pozná se kvalitní „vajíčko“ (tedy autosedačka pro úplně nejmenší děti) podle ceny? Existují různé velikosti? A pokud ano, jaká je ta nejvhodnější pro vaše miminko? Kdy nastává čas vajíčko opustit a „přesadit“ dítě do větší autosedačky? A jaká je potom vhodná varianta? Desítky otázek, na které hledají odpovědi všichni rodiče… 

To, že je výběr autosedačky pro dítě extrémně důležitý, je bez diskuse. Problém je v tom, že v záplavě autosedaček, které jsou na trhu, není vůbec jednoduché se vyznat. Navíc musíte vajíčko pořídit už před narozením dítěte a nemůžete ho tudíž vyzkoušet. Dali jsme proto pro vás dohromady základní tipy, které vám při výběru první autosedačky pro vaše miminko pomohou. 

1. Bezpečnost na prvním místě

Isiofixová základna usnadní instalaci autosedačky do auta.

Také vám jde hlava kolem, jakmile vidíte shluk písmen a čísel, kterými se obvykle označují bezpečnostní normy? V případě dětských autosedaček stačí, když si zapamatujete, že by vajíčko mělo vždy mít normu i-Size. To je totiž označení nejnovější bezpečnostní normy, která klade největší nároky na bezpečnost dětí. Poprvé v historii předpisů upravujících cestování dětí byly například u sedaček označených i-Size stanoveny požadavky na ochranu proti bočnímu nárazu. Děti v autosedačkách s touto bezpečnostní normou se poutají proti směru jízdy až do věku patnácti měsíců a používají se vždy s Isofixem, aby byly pevně propojeny s konstrukcí auta. Pro vajíčka jsou k dispozici také základny, které se dají koupit na Isofix (ECE R 44/04 i i-Size) nebo na pás (ne ovšem pro sedačky splňující normu i-Size). Základna se připoutá jen jednou a vajíčko se do ní poté pouze nasazuje, takže se nemusíte bát, že byste sedačku špatně připoutali a ohrozili tak bezpečí svého miminka. Mimochodem, výzkum z roku 2015, jehož závěry zveřejnil odborný magazín Journal of Pediatrics, ukázal, že pouhých pět procent rodičů umí správně připoutat autosedačku a posléze do ní usadit dítě. Zbylých pětadevadesát procent se při tom dopustí nějaké chyby. 

2. Ne podle váhy, ale podle výšky 

Dříve byli rodiče zvyklí vybírat autosedačky podle toho, kolik jejich dítě vážilo. Konkrétně vajíčka vypadají, že jsou všechna stejně velká a většinu z nich je možné používat do třinácti kilogramů. V současné době ale musí výrobce také uvádět, do kolika centimetrů je sedačka určená. A právě v této oblasti jsou mezi vajíčky velké rozdíly. Zatímco někteří výrobci nabízejí vajíčka pouze do 76 centimetrů, další vajíčka, mezi která patří například BABY SAFE 2 I-SIZE od BRITAX RÖMER, jsou určená až do 83 centimetrů. To v praxi znamená, že vajíčko můžete využít i o několik měsíců déle. 

3. Kompatibilita s kočárkem 

Podvozek B MOTION 4 PLUS s autosedačkou BABY SAFE 2 I-SIZE

Všem rodičům je nepochybně známá skutečnost, že vajíčko nenahrazuje kočárek a dítě by v něm nemělo trávit zbytečně dlouhou dobu (například při delším cestování odborníci doporučují dělat nejdéle po dvou hodinách přestávky, při nichž bude mít dítě možnost se protáhnout a narovnat). Ale všichni také dobře vědí, že existují situace, kdy zkrátka není dítě možné z autosedačky přemístit do kočárku a potřebujete ho někam dopravit (typicky je to tehdy, když jedete na nákup a miminko vám v autosedačce usne apod.). Tehdy oceníte, když se dá autosedačka nasadit na podvozek kočárku. Před koupí autosedačky se tedy ujistěte, že je daná značka kompatibilní s podvozkem kočárku, případně zda existují adaptéry, které připevnění umožňují. 

4. Nevyměňujte předčasně 

Častou chybou, které se rodiče malých dětí dopouštějí, je předčasná výměna autosedačky za větší. Většinou rodiče opouštějí vajíčko kvůli tomu, že se jim zdá příliš těžké na to, aby ho i s dítětem přenášeli, nebo že miminku „přečuhují“ přes okraj sedačky nohy. Jenže předčasným přesunem dítěte do větší sedačky ohrožujete jeho bezpečnost. 

Vajíčko BABY SAFE 2 I-SIZE poroste spolu s vaším miminkem..

Podle doporučení American Academy of Pediatrics je minimální věk, do kterého by dítě v každém případě mělo cestovat proti směru jízdy, dva roky (ideálně však alespoň do čtyř let). Při případné nehodě je totiž nejzranitelnější hlava a krk dítěte. Krk malého dítěte ještě není dostatečně vyvinutý na to, aby při nárazu udržel těžkou hlavu. Je jasné, že v průběhu patnácti měsíců projde tělo dítěte velkou změnou a dramaticky se mění i jeho proporce. Právě proto by měla mít první autosedačka novorozeneckou vložku, která se dá nastavovat. Ideální je, když se dá rozložit na více částí, které lze postupně, jak miminko roste, oddělávat.

Například BABY SAFE 2 i-Size má pro úplně malé děti patentovanou polohu vleže, která se při zvedání hlavové opěrky, podle toho, jak dítě roste, mění a přizpůsobuje. Pamatujte si, že ukazatelem toho, že by dítě mělo vyměnit vajíčko za větší autosedačku, nejsou přečuhující nožičky, ale to, že má dítě hlavičku příliš „zapadlou“ mezi rameny. 

5. Co dál? 

Pokračující, otočná autosedačka DUALFIX M I-SIZE.

Je pochopitelné, že bezpečnostní doporučení, kdy by měly děti jezdit v autě proti směru jízdy minimálně do dvou let, ale ideálně až do čtyř, nelze dodržet jen za použití autosedačky typu vajíčko. Jako vynikající pokračovací varianta, která vám umožní zkombinovat pohodlí s bezpečností dítěte, se potom jeví otočné sedačky, které lze otáčet o 360 stupňů. Ty jsou určeny dětem od tří měsíců do 105 centimetrů. V případě, že se například dítěti dělá nevolno při jízdě proti směru jízdy, dají se otočit i po směru. Velkou výhodou je skutečnost, že jejich základny se instalují do auta pouze jednou, a tudíž se eliminuje nebezpečí (které hrozí speciálně u autosedaček, které se poutají pouze za pomoci bezpečnostních pásů), že se při poutání sedačky dopustíte nějaké bezpečnostní chyby. Isofixová základna navíc zaručuje, že bude dítě sedět v sedačce dostatečně vysoko na to, aby při jízdě dobře vidělo z okna. Například model DUALFIX M i-Size má, kromě toho, že ho lze otáčet o 360 stupňů, dvanáct poloh, které dětem zajišťují maximální pohodlí. Navíc má speciální systém ochrany proti rotaci při nárazu. Navíc můžete sedačku přizpůsobit opěradlu sedadla ve vozidle a poskytnout tak svému dítěti o 10 procent místa na nohy navíc.

Tento model získal velmi dobré hodnocení v nezávislých bezpečnostních testech ADAC, které provádí německý autoklub a které jsou považovány za světovou špičku v crash testech. 

Článek vyšel v magazínu Maminka 12/2020.

#NAVŠTIVTE NÁS NA INSTAGRAMU