Proč pořídit otočnou autosedačku

Proč pořídit otočnou autosedačku

Pro klidné cestování s miminkem jsou nejdůležitější dvě věci – bezpečnost a pohodlí. Jedny z nejbezpečnějších a zároveň nejpohodlnějších autosedaček na trhu jsou ty, které se dají otáčet o 360°. Jaké jsou jejich hlavní výhody?

Proti směru až do 4 let

Autosedačka DUALFIX M I-SIZE

Bezpečnost je co se týče autosedaček prioritou. Otočné autosedačky mají tu výhodu, že v nich děti mohou jezdit proti směru jízdy, což je odborníky považováno za nejbezpečnější způsob cestování, až do 105 cm (přibližně 3,5 let). V případě čelního nárazu v autosedačce orientované proti směru jízdy směřuje síla nárazu do zadní části sedačky, zatímco zbývající energie je rovnoměrně rozptýlena mezi hlavu, krk a horní část těla. Když dítě cestuje v sedačce orientované po směru jízdy, je energie vzniklá při nárazu přenášena nerovnoměrně napříč konstrukcí sedačky a zádržným systémem, což může vést k tomu, že na tělo dítěte bude působit větší množství energie. Proto doporučujeme vozit děti proti směru jízdy co nejdéle.

Pohodlí na cestách

Při výběru si dejte pozor, zda je daný model opravdu dost prostorný a bude pro dítě pohodlný po celou dobu používání. Mezi prostorné a pro děti maximálně pohodlné autosedačky patří model DUALFIX M I-SIZE. Tato sedačka je určená pro děti od tří měsíců do 105 cm. Kromě toho, že ji lze otáčet o 360°, má 12 poloh pro maximální pohodlí na cestách. Navíc má speciální systém ochrany proti rotaci při nárazu, ten se dá upravit o celých 8 stupňů. Díky tomu můžete sedačku snadno přizpůsobit opěradlu sedadla ve vozidle a poskytnout tak svému dítěti 10 % místa na nohy navíc. Tento model získal velmi dobré hodnocení v nezávislých bezpečnostních testech ADAC.

Jednoduchá instalace do auta

Nedávno se nám svěřila jedna z maminek, že si spočítala, že během jednoho dne dávala své půlroční miminko do autosedačky 10 x během jednoho dne. Pokud patříte k rodičům, kteří to mají podobně, na otočných autosedačkách oceníte, že je do auta instalujete pouze jednou a pak už usazujete jen dítko.

Nástupní poloha

Usazováni je díky možnosti otočení do nástupní polohy velmi jednoduché. 

Nástupní poloha = bezpečnější poutání dítěte

Nástupní poloha velmi usnaďnuje “zápasení” s dětmi při usazování do auta. Díky tomu, že si autosedačku otočíte směrem ke dveřím, snadno si zkontrolujete, zda bezpečnostní pásy, kterými dítě poutáte, nejsou nikde překřížené a že jsou dostatečně utažené. 

Pohodlí pro děti

Díky zabudované isofixové základně, kterou mají otočné autosedačky, sedí dítě dostatečně vysoko, aby krásně vidělo z okna a přitom pro něj byl posed bezpečný. Během delších cest děti uvítají možnost polohování. V poloze vleže se pohodlně vyspí, v sedící poloze pak mají ještě lepší výhled z okýnka.

Otočnou autosedačku oceníte také v případě, kdy vašemu dítěti bývá při cestě autem nevolno. V případě potřeby ho můžete od 15ti měsíců vozit otočené po směru jízdy. 

Pro jaký věk jsou otočné autosedačky určené

DUALFIX I-SIZE pro děti od narození

Otočné autosedačky jsou určené většinou od tří měsíců do 105 cm. Pokud v ní chcete miminko vozit už od narození, dejte si pozor, zda je vámi vybraný model vybavený odnímatelnou novorozeneckou vložkou a zda je pro nejmenší miminka určený.

Z portfolia otočných autosedaček Britax Römer je od narození určený model DUALFIX I-SIZE. Ten má skvěle propracovanou novorozeneckou vložku, kterou lze postupně, jak dítě roste, vytáhnout. Díky polohování si můžete být jisti, že i ta nejmenší miminka mají na cestách zajištěnou ergonomickou polohu vleže.

Systém otočného spoje

Dítko je v této sedačce perfektně chráněné při všech typech možného nárazu. Proti bočnímu ho chrání zabudovaná technologie SICT. Při čelním nárazu pak mírní následky tzv. systém otočného spoje. Tento patentovaný systém směřuje působící sílu nejprve dolů dovnitř sedadla (1), následně jemněji vpřed (2), čímž výrazně snižuje riziko zranění hlavy a krku.
Srovnání všech otočných autosedaček BRITAX RÖMER najdete zde.

Pořád váháte, jaká autosedačka je ta pravá pro vaši rodinu, kouněte na další článek.

#NAVŠTIVTE NÁS NA INSTAGRAMU